70 χρόνια δημιουργικής πορείας

Ποιοι Είμαστε

Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ και η ιστορική του πορεία μέχρι σήμερα

Κείμενο του Κώστα Μανωλκίδη:

Φροντιστήριο: Αυτόνομος εκπαιδευτικός οργανισμός
Το Φροντιστήριο άρχισε ως οργανισμός παροχής υποστηρικτικής εκπαίδευσης στους μαθητές.
Δεν έμεινε όμως εκεί. Αρκετά φροντιστήρια -μεταξύ των οποίων και ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ- εξελίχθηκαν σε αυτόνομους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους εκπαιδευτική πρόταση και να προσελκύσουν καθηγητές που διακρίνονται για τις υψηλές τους φιλοδοξίες, τη θέληση για ανανέωση και την ανάγκη να υιοθετήσουν τα νέα εκπαιδευτικά πρότυπα της εποχής μας.
Καθηγητές ανήσυχοι και υπεύθυνοι, που αναζητούν το καινούργιο και προσπαθούν να προσφέρουν στους μαθητές τους την ουσιαστική γνώση.

Ο κοινωνικός ρόλος του Φροντιστηρίου
Εκτός από την αυτονομία που κατέκτησε, το Φροντιστήριο έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο: xρόνια τώρα, βοηθάει τους μαθητές των μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων να πετύχουν στις Σχολές της Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης και έτσι να αναδειχτούν κοινωνικά και οικονομικά.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στον κοινωνικό και μορφωτικό ρόλο του Φροντιστηρίου.
Θέλω μόνο να πω ότι αυτοί είναι δύο από τους λόγους που εδραίωσαν το Φροντιστήριο -και ειδικότερα τον ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ- στη συνείδηση των μαθητών και των γονέων τους.
Δύο απλοί λόγοι που κάνουν τους γονείς και τους μαθητές να μας εμπιστεύονται και να περιμένουν από μας να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Δεν θα τους διαψεύσουμε ποτέ!

Κώστας Μανωλκίδης
 

Η δημιουργική πορεία του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ

Η ίδρυση

Το φροντιστήριο μας ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1958 από τον Κ. ΜΑΝΩΛΚΙΔΗ και μικρή ομάδα συνεργατών του, με πρώτο το Μ. Μακρόπουλο και τους Ν. Πάγκαλο, Α. Μάκρη, Γ. Σπηλιόπουλο, Γ. Φιλίνη, και λειτούργησε αρχικά στην οδό Ακαδημίας 65. Από τον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ έγινε το πρώτο φροντιστήριο σε αριθμό μαθητών. Εισήγαγε νέες μεθόδους εκπαίδευσης, τελείως πρωτοποριακές.

Η πρώτη θέση

Τη θέση αυτή, τόσο στον αριθμό των μαθητών όσο και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη διατήρησε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Από το 1965, το Φροντιστήριο εγκαταστάθηκε στην οδό Κωλέττη 21, σε κτίριο που οικοδομήθηκε ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες του.

Η Δικτατορία

Τo 1967 η δικτατορία έκλεισε το Φροντιστήριο και αφαίρεσε την άδεια διδασκαλίας από το διευθυντή. Τον Οκτώβριο του 1969, μια ομάδα νέων καθηγητών, με επικεφαλής το Μ. Ζήβα και τους Γ. Πρωτόπαππα, Α. Ευστρατιάδη, Α. Σκιαδά, Γ. Πουλάκη, Ν. Καστρινάκη, Σ. Καργάκο και Σ. Κουκούλα, σε συνεννόηση με τον «υπό απαγόρευση» διευθυντή, αποφάσισαν την επανίδρυση του Φροντιστηρίου στον οδό Κωλέττη 21 με την επωνυμία ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ.

Πάντα Ρει

Η ρήση του Ηράκλειτου, «ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ» έγινε το έμβλημα του φροντιστηρίου μας. Η σημασία της ήταν διττή: Κατ’ αρχάς, αποτελούσε υπαινιγμό για την κατάρρευση της φαινομενικά παντοδύναμης τότε δικτατορίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εκφράζει την νοοτροπία και τη δυναμική του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ: Τη συνεχή ανανέωση των εκπαιδευτικών μεθόδων και την παρακολούθηση των εξελίξεων στον χώρο της παιδείας.

70 χρόνια λειτουργίας

Στα 70 χρόνια λειτουργιάς του Ηράκλειτου, 34.000 περίπου μαθητές μας πέτυχαν στις εισαγωγικές των ΑΕΙ - από τους οποίους το 1/5 στην Ιατρική - χωρίς να υπολογίζονται στον αριθμό αυτόν οι επιτυχόντες στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΤΕΙ).

Οι μαθητές μας

Εκατοντάδες παλιοί μαθητές μας είναι σήμερα καθηγητές ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλοί άλλοι είναι γνωστοί από την επιτυχή παρουσία τους στο χώρο της Επιστήμης, ως Διευθυντικά στελέχη του Δημόσιου Τομέα ή μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και στο χώρο της Πολιτικής, ακόμα και ως Υπουργοί!

Λαμπρή εξέλιξη

Aλλά και από τους καθηγητές, που κατά καιρούς δίδαξαν στο Φροντιστήριο μας, περισσότεροι από 50 έγιναν καθηγητές ΑΕΙ. Άλλοι έχουν λαμπρή εξέλιξη στο χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης. Μάλιστα δύο από αυτούς διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας!

Συνεχής ανανέωση

Την επιτυχία του το Φροντιστήριό μας την οφείλει στη στενή συνεργασία των καθηγητών του, τη συνεχή προσπάθεια ανανέωσης σε μεθόδους οργάνωσης και εκπαίδευσης, αλλά και στη «βιολογική» ανανέωση, με τη συνεχή διεύρυνσή του με νέους ικανούς συναδέλφους.

Στα 69 χρόνια λειτουργίας του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ, ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών του είναι λίγο μεγαλύτερος απ’ αυτόν της αρχικής ομάδας καθηγητών που ίδρυσαν το Φροντιστήριο.

Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ σήμερα...

ΣΗΜΕΡΑ από τους 70 καθηγητές και καθηγήτριες του Φροντιστηρίου μας το 30% είναι μέλη της Διεύθυνσης Σπουδών. Οι καθηγητές του Φροντιστηρίου συνεδριάζουν κατά κλάδους μαθημάτων, καταρτίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, και φροντίζουν να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στη συνεχώς μεταβαλλόμενη εκπαιδευτική πραγματικότητα.